Samsun’da Organik Tarımın Desteklenmesi
Samsun’da organik tarımı destekleme çalışmaları kapsamında şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan havzalarda çiftçi birliklerine 4 adet dal parçalama makinesi teslim edildi. Çiftçiler bu makineleri kullanarak çevreyi ve bahçelerini korurken kompost hazırlayarak kendi gübrelerini üretecekler.
Türkiye’nin en değerli tarım alanlarına sahip illerinden biri olan Samsun’da Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimi artırmak ve tarımı güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Uygulanan projelerde organik tarım ile ilgili çalışmalara özel önem verilmektedir. Yeşilırmak ve Kızılırmak havzaları üzerine inşa edilen Çakmak Barajı ve 19 Mayıs I, 19 Mayıs II, Kavak İtimat Göleti ve 19 Mayıs Göletleri 1 milyon 371 bin nüfuslu kentin içme suyu ihtiyacını karşılarken, çiftçileri organik tarıma yönlendiriyor bu bölgelerde yapılan çalışmalar ile Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Karadeniz Belediyesi iş birliğiyle “Samsun İli İçmesuyu Havzaları (Çakmak-Dağköy) Ortamlarının Korunması ve Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi” yürütülüyor. Deniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP). Projenin ilk etabında 100’den fazla üyesi olan çiftçi birliklerine 4 parça parçalama makinesi teslim edildi. Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma ile çiftçilerin çevreyi ve bahçelerini korurken bu makineleri kullanarak kompost hazırlayarak kendi gübrelerini üretecekleri belirtildi.
“Öncü işler yapmaya devam edeceğiz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, organik tarımın yaygınlaşmasına büyük önem verdiklerini ve bu hedefle çiftçileri desteklemeye ve teşvik etmeye devam edeceklerini belirtti. Samsun’da organik tarımın yaygınlaştırılması için yapılan çalışmalara büyük önem verdiklerini belirten Demir, “Bu kapsamda birçok proje yürütüyoruz. Özellikle içme suyu havzalarımızla ilgili özel bir çalışmamız var. Organik tarımın yaygınlaştırılacağı, içme suyu havzası ve çevresinin korunması ile iyi tarım ve organik tarım faaliyetlerine yönelik özel bir çalışmamız var.” Çevresel sürdürülebilirliği artırmak için çiftçilerimizi destekliyor, kirliliği en aza indirme hedefiyle adımlarımızı atıyoruz. Bu amaçla insan sağlığını ön planda tutan ve su kalitesini en üst seviyede tutan bir tarımsal üretim modeli uygulanmaktadır. Ovalarımızda organik tarımın gelişmesini sağlayacak doğru örnekleri oluşturmak için öncü çalışmalar yapmak üzere, “Çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
“Organik tarımı teşvik ediyoruz”
Proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri Dairesi personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, “Samsun’da organik üretim yapan 8 bin 580 çiftçi var. Belediyemiz ve DOKAP işbirliği ile 2020 yılında ilk kez yola çıkan ‘Organik Üretimin ve Organik Üretimin Desteklenmesi Projesi’ ile havzada organik üretim teşvik edilirken, 16.882 dekar alanda 648 üye üretim yaparken, bu Samsun İçme Suyu Havzaları (Çakmak-Dağköy) Çevresinin Korunması ve Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi kapsamında “Çiftçilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Projeler ile organik tarımın yaygınlaşması, tüm gelir gruplarının tüketebileceği organik ürünlerin üretiminin desteklenmesi, izlenebilirliğin kurulması, aktif denetim ve belgelendirme sisteminin işletilmesi ve tüketicinin organik ürünler konusunda bilinçlendirilmesi sağlanacaktır.” dedi. – SAMSUN