Haber

Antalya Büyükşehir Belediyesi çevreci yaklaşımlarla doğayı koruyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, çevreci yaklaşımlarıyla hem doğayı koruyor hem de belediyeye gelir sağlıyor. Katı atık bölümünde atık ısıdan elektrik enerjisi üreten Türkiye’deki ilk tesis olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Kızıllı Entegre Atık Geri Kazanım, Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi, Atık Isıdan yıllık 25.000 megavat yani 9.000 megavat elektrik enerjisi üretiyor. haneler. Atık ısıdan elde edilen ve ulusal şebekeye verilen bu güç belediyeye gelir kaynağı olarak geri dönüyor.

Çevre ve doğa dostu çalışmalarıyla öne çıkan Antalya Büyükşehir Belediyesi, çevreyi koruma çalışmalarını sürdürüyor. Kızıllı Entegre Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi bünyesinde 2022 yılında tamamlanarak devreye alınan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi yıllık ortalama 25 bin Megavat elektrik enerjisi üretmektedir. Tesis aynı zamanda küresel ısınma üzerinde minimize edilmiş bir etki yaratarak sera gazı etkisini de azaltmaktadır.

11 İLÇENİN ATIKLARI TOPLANIYOR

Antalya’nın Konyaaltı, Muratpaşa, Aksu, Kepez, Döşemealtı, Serik, Kemer, Kumluca, Finike, Korkuteli ve Elmalı olmak üzere 11 ilçesinden toplanan evsel atıklar, Kızıllı Entegre Atık Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi’nde bertaraf edilmektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlarla ilçelerdeki aktarma istasyonlarından tesise taşınan evsel katı atıklar, atık kabul ünitesine alınarak mekanik ayrıştırma işlemine tabi tutulmaktadır. Tehlikesiz atıklar olan ambalaj atıkları mekanik ayrıştırma ünitesinde türlerine göre ayrıştırılarak çevre lisanslı firmalara gönderilmekte ve bu atıklar ekonomiye kazandırılmaktadır. Organik atıklar fermantasyon ünitesinde işlenerek bu atıklardan gaz elde edilmekte ve elektriğe dönüştürülerek gelir elde edilmektedir.

340 BİN TON KARBON EMİSYONU AZALTILDI

Tüm atıkların değerlendirilebileceği ve atık atıkların en aza indirileceği çevre dostu bir yaklaşımla işletilen tesiste ayrıca mekanik ayrıştırma tesisi, biyometanizasyon tesisi, elektrik üretim tesisi, 2. sınıf organize depolama alanları ve tıbbi atık sterilizasyon tesisi bulunmaktadır. . Organik atıklar ise biyometanizasyon tesisine gönderilerek burada fermantasyon işlemine tabi tutulur ve gaz üretimi gerçekleştirilir. Tesis hakkında bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediyesi Atık İdaresi ve İşletmeleri Şube Müdürlüğü’nde görevli Çevre Yüksek Mühendisi Fulya Edibe Halıcılar, “Çöp gazı ve fermantasyon tanklarından üretilen gaz, elektrik üretim tesisinde elektrik enerjisine dönüştürülüyor. ve bu enerji enterkonnekte sisteme (elektrik santrali) verilerek üretimden gelir elde edilir. 89.800 hanenin aylık elektrik ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip elektrik üretim tesisinde yıllık 247.645 Megavatsaat enerji üretilmektedir. Azaltılmış karbon emisyonu 340.000 ton olarak gerçekleşmiştir.

ATIK ISI ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Tesiste tüm atıklar değerlendirilmekte ve sıfır atık yaklaşımı ile çalışılmaktadır. Elektrik üretiminden açığa çıkan ve kullanılmadan doğrudan çevreye atılan atık ısının geri kazanımı için kurulan Atık Isı Geri Kazanım Tesisinden de 2,8 MW güç elde edilmektedir. Atık Isı Geri Kazanım Tesisi Çevre Mühendisi Serpil Beşkaza, bu sürecin nasıl işlediğini anlatan “18 gaz motorundan çıkan atık ısı 460 dereceden 170 dereceye düşürülüyor. Atık ısı geri kazanım tesisi 5 üniteden oluşmaktadır. Gaz motorlarından çıkan atık ısı kollektörlerde toplanır ve buhar kazanına gelir. Kazanlarda üretilen buhar ile atık ısı elektrik enerjisine dönüştürülür. Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’nde yılda ortalama 25 bin Megavat saat elektrik üretiliyor. Bu güç ayda ortalama 9000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Atık ısıdan elektrik enerjisi üretildikten sonra ulusal şebekeye verilir ve belediyeye gelir kaynağı olarak iade edilir. Ayrıca azaltılmış karbon emisyonu ölçüsü 75.000 tondur. Tesis ile birlikte sera gazı etkisi azaltılmakta ve küresel ısınmanın önüne geçilmektedir.

ATIK SU, YER SUYU İLE KARIŞMAZ

Ayrıca Lider Muhittin Böcek’in talimatıyla artan kapasiteyi karşılamak üzere yeni sistematik depolama alanı oluşturuluyor. Bu kapsamda depolama alanının zeminine yarım metre kil, membran üzerine keçe, drenaj için çakıl ve borulama sistemi serilir. Bu sayede atık suların yeraltı sularına karışması engellenerek yeraltı suları korunmuş olacaktır.

Sıfır Atık yaklaşımıyla fermantasyon süreci sonunda günlük 15 ton katı ve 200 metreküp sıvı fermente eserlerin üretildiği tesiste, bu fermente eserlerin kullanılması için Türkiye’de ilk kez deneme ve lisans çalışmaları devam ediyor. toprak tesviye organik madde olarak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-horasan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu