Teknoloji

BMW, Müşterilerinin Daha Az Araba Değiştirmesini İstiyor

Otomobil üreticileri yalnızca sıfır arabalar üretip satmaktan para kazanmazlar. Servis, yedek modül ve ikinci el araç pazarı da otomotiv firmalarına büyük karlar getirir. Bu firmalara BMW de dahil olmasına karşın firmanın kullanıcılarından enteresan bir isteği bulunuyor.

BMW’nin sürdürülebilirlikten sorumlu ismi Monika Dernai, yaptığı bir açıklamada BMW sahiplerinin araçlarını birkaç yılda bir değiştirmek yerine araçlarına bakım yaparak birebir arabası daha uzun müddet kullanmalarını istedi. 

Önemli olan sürdürülebilirlik ve atıkları azaltmak

Londra’da basın mensuplarıyla bir ortaya gelen Dernai, otomotiv sanayisinin atıklarını azaltmak için müşterilerin araçlarını daha uzun müddet kullanmaları gereken noktaya gelindiğini belirtti. Darnei, açıklamasında “Araçların ömürlerini uzatmayı gerçekten düşünmemiz gerekiyor; belki birbirinize araç satıp durduğu bir ikinci el pazarı yerine bir aracı alıp ömrünü uzatın. Buradaki fikir aracın içini yenilemek olabilir.” ifadelerini kullandı.

Dernai’nin görüşüne nazaran ileride araçlar, genel olarak içi modüler ve değiştirilebilir olması gereken yapılara dönüşmek durumunda. Örneğin aracı satıp yerine yeni bir araç almak yerine, aracın koltuklarını ya da ön panelini daha yeni bir sürümle güncellemek üzere alternatifler sunulması üzere alternatifler kelam olabilir. 

Bu tipten bir yaklaşım, yeni 3 serisi ya da X3 gibi arabalara sahip olan şahısların güzeline gidebilecek üzere gözüküyor olsa da, önümüzdeki yıllarda yeni geçilen bir teknoloji olan elektrikli araçlara geçişler, ikinci ele olan talebin düşmesine müsaade vermeyecek üzere gözüküyor. 

BMW bu yaklaşıma “dairesel ekonomi” ismini veriyor ve eserlerin, atık haline gelmeden evvel olabildiğince çok tekrar kullanımını ve dönüştürülmelerini öngörüyor. Darnei ve BMW, bu yaklaşımda otomotiv dalının ziyan görmeyeceğini lakin otomotiv üreticilerinin atık ölçüsünü azaltmakta öncü olabileceğini savunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu