Haber

CHP’li Ağbaba: Avrupa’da asgari ücretlinin alım gücü bizim üstümüzde

ANKARA – CHP Genel Lider Yardımcısı Veli Ağbaba, kimi AB ülkelerindeki taban ücretlinin alım gücü ile Türkiye’deki taban ücretlinin alım gücünü karşılaştırdı.

Ağbaba, “Avrupa minimum ücretlisinin kimi temel besin hususlarında alım gücü bizim taban ücretlimizin fersah fersah üstünde’’ dedi.

‘İKTİDARIN ALGISINA KALSA AVRUPADA ÇALIŞAN ACINDAN ÖLÜYOR’

Yaptığı yazılı açıklama ile kimi Avrupa ülkelerindeki temel besin eserlerinin fiyatlarına dikkat çeken Ağbaba, “AKP Genel Başkanına göre Avrupa’da raflar boş. İnsanlar alışveriş yapamıyor. İktidarın algısına kalsa Avrupa’da çalışanlar acından ölüyor” sözlerine yer vererek şöyle konuştu:

“Ne gariptir ki Avrupa ülkelerindeki alım gücüyle kendi ülkemizdeki alım gücünü kıyaslamak işlerine gelmiyor. Almanya’da bin 811 Euro minimum fiyatla 8 bin 231 adet yumurta, bin 146 kg pirinç, bin 509 kg patates alınabilirken, Türkiye’de minimum fiyatla yalnızca 26 bin 179 adet yumurta, 161 kg pirinç ve 550 kilogram patates alınabiliyor. Fransa’daki bir taban fiyat ile 230 kilogram tavuk, Belçika’daki bir minimum fiyat ile 317 kilogram ve Yunanistan’da bir taban fiyat ile 372 kilogram tavuk alınabiliyorken, Türkiye’deki minimum fiyat ile yalnızca 141 kg tavuk alınabiliyor.”

Ağbaba süt, şeker, et üzere eserlerde de taban ücretlinin alım gücünün Avrupa’nın gerisinde kaldığına dikkat çekerek, ülkeler ortası fiyat karşılaştırması şu halde yaptı:

AÇLIK HUDUDUNUN 2 BİN TL ALTINDA KALAN TABAN FİYATLI BOLLUK İÇİNDE YAŞIYOR: Fransa’da bir minimum fiyatlı bizim minimum fiyatımıza nazaran bin 297 litre daha fazla süt alabilirken, komşu Yunanistan’da bir taban fiyat ile bizim taban fiyatımıza nazaran 270 litre daha fazla süt alabiliyor. Almanya’da bir minimum fiyatlı bizim minimum ücretlimize nazaran en az 30 kg daha fazla et alabilirken, Belçika’daki minimum fiyatlı bizim taban fiyatımıza nazaran 110 Kg. daha fazla et alabiliyor. Soğandaki alım gücü farkımız ise Fransa’ya nazaran 2 bin 605 kilo, Almanya’da 761 kilo, Hollanda’ya nazaran 613 kilo daha az durumda. İktidara nazaran ne hikmetse Avrupalılar acından ölüyor bizde ise her şey güllük gülistanlık. Açlık sonunun ortalama 2 bin TL altında kalan taban ücretlimiz bolluk içinde yaşıyor.

GIDA ENFLASYONUMUZ AVRUPA BÖLGESİNİN BESİN ENFLASYONUNDAN 7,17 KAT FAZLA: Türkiye’de besin enflasyonundaki yıllık artış son TÜİK bilgilerine nazaran 99,05. Yani Türkiye’de besin enflasyonunda yaşanan artış son bir yılda üç haneye dayanmış durumda. Avrupa bölgesinde ise yıllık besin enflasyonu artışı ise son olarak yüzde 13,8 olarak hesaplandı. Yani bizim yıllık besin enflasyonu artışımız Avrupa bölgesindeki ortalama yıllık besin enflasyonu artışından 7,17 kat daha fazla. Türkiye hem yüksek enflasyonda hem de besin enflasyonda tüm Avrupa ülkeleri içerisinde birinciliği hiç kimseye kaptırmazken, iktidar ise daima olarak çarpıtma ve algı peşinde. Savaştaki Rusya’dan 6,8 kat, Ukrayna’dan ise 3,2 kat daha fazla enflasyona sahipken, tüm dünya bizim iktisat modelimizi takdir ediyor palavralarına da kimsenin inanmasını beklemesin. (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu