Haber

Gülizar Biçer Karaca: Biz Kadınlar, ‘Buradayız, Biz; ‘Bizi Yok Sayamazsınız’ Diyeceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını vermesinin 88. yılı vesilesiyle Samsunlu kadınlarla bir araya geldi. Karaca, “Siyasette mücadele ederek ancak bir yere varabiliriz. Kimsenin bizi keşfedip ‘Gel burada ol’ demesini beklemeyeceğiz. “Yapacağız” dedi.

Türk kadınının seçme ve seçilmenin 88. yılı münasebetiyle bugün Atakum Belediyesi Nikah Salonunda gerçekleştirilen CHP Samsun İl Kadın Kolları etkinliğine Gülizar Biçer Karaca, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, CHP Samsun İl Lider Fatih Türkel, CHP Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Yurttutan Güneysu, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve Gülay Deveci, Samsun Barosu Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran, Samsunspor Kulübü kadın yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Samsunlu muhtarlar ve kadınlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan CHP Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Yurttutan Güneysu, “Atatürk, birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara bu demokratik hakkın verilmesini sağlamıştır. Spordan tutun da hayatın her alanında başarıyla yer almıştır. sporu yaparlar, yapmaya da devam edecekler… Ulu Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok güzel sözlerinden biri ile sözlerimi bitirmek istiyorum: “Kadınını geride bırakan toplum geri kalmaya mahkumdur.”

KILIÇDAROĞLU’DAN SAMSUN HANIMLARINA AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, Cumhuriyet öncesi ve sonrası kadınların hakları için verdiği mücadelenin altını çizerek, şunları söyledi:

“Geçen gün Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüm ve buradaki programa geleceğimi söyledim. Size bir sözü var. Başkanımız ‘Kurtuluş ve kuruluş meşalesini yeniden Samsun’dan yakın’ dedi. , onlarla. Onlara bu notu ve selamlarımı ilet.’ Mustafa Kemal, Kadınların bu hakka sahip olması gerektiğinin bilinciyle, Atatürk Cumhuriyeti ilan eder etmez kadınların eşit birey ve yurttaşlar olmasını hedef edinmiş ve bu konuda kadınlara ciddi destek ve manevi güç vermiştir. Dedikleri gibi dünyanın her yerinde kadınlar bu mücadelede öldüler.Sadece ablalarımız sadece siyasette var olmak için değil, vatanın hür ve bağımsız toprağı, o topraklarda dalgalanan bayrağı için de öldüler.Sadece savaşmadılar. kendileri için değil, bu vatanın kurtuluşu ve kuruluşu için de.Çağdaş bir Türkiye için,Cumhuriyet’in demokrasiyle buluşması için kadın erkek de mücadele etti.Mustafa Kemal Atatürk’ün bir arada var olması en önemli hedeflerinden biriydi. 1919’da meydanlarda, 1920’de cephelerde, 1923’te ekonomik savaşta ‘Biz de varız’ diyen kadınların mücadelesi sayesinde, ‘Geleceğiz’ ayrıca parlamentoda olmak, t O temsil’, bugün bu ülkenin bir milletvekili olarak sizindir. ben karşıyım Onları minnet ve saygıyla anıyorum.”

İlk kadın milletvekilleri arasında Samsunlu bir milletvekilinin de olduğunu hatırlatan Karaca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“BURADAYIZ BİZ VARIZ BİZİ YOKSAYMAZSINIZ”

“Erzurum, Diyarbakır, Sivas ve Trabzon’dan kadın milletvekillerimiz yol gösterdi. ‘Avukat olacağım’ dediğimde 10 yaşındaydım. .Köyümüzde üniversiteye giden ilk öğrenci bendim.Genç kızım.Ticaret lisesi mezunuyum.Köyden geldiğim için beni normal liseye almadılar ve hukuk fakültesini kazanarak kazandım. bu Cumhuriyetin sağladığı imkanlar.10 yaşında pamuk tarlasında hayalimi gerçekleştirdim.Cumhuriyet sayesinde ve tabi ki Mustafa Kemal Atatürk sayesinde başardım.Siyaset mücadele ama bir yere varabiliriz.Kimseyi beklemeyeceğiz. bizi keşfedip ‘Gelin burada olun’ diyebilmek için. Biz kadınlar, tıpkı bize yol gösteren Sati Kadınları gibi, o mitinglerde özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren kadınlar gibi ‘Biz buradayız, biz varız, bizi yok sayamazsınız’ diyeceğiz.

5 Aralık’ın değerli bir gün olduğunu kaydeden Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci de şunları söyledi:

“KADIN ÖRGÜTLENMEZSE DEMOKRASİ KURULMAZ”

“Sadece Türk kadınına değil, içinde bulunduğumuz coğrafyaya da yön verecek olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde, Türk kadınını bağımsız kılan, özgürleştiren ve toplumsal yaşamda var etmesini sağlayan Türk Medeni Kanunu daha önce kabul edilmiştir. Avrupa’da demokratik bir ülke olmakla övünen daha birçok ülke… Ondan sonra seçme ve seçilme hakkı… Ama ondan önce Türk kadınları, Cumhuriyet Halk Partisi kurulmadan önce Türk Kadınlar Birliği’ni kurdu.Seçme ve seçilme hakkı… Medeni Kanun’daki bağımsızlık ve hürriyet hakkı, Türk kadınına ne Cumhuriyet ne de Atatürk tarafından verilmemiştir.Atatürk’Bir Türk kadını, Cumhuriyetin kuruluş sürecinde yol arkadaşıydı ve bunu hak etmişti.Atatürk biliyordu ki, Kadın olmadan Milli Mücadele kazanılmaz, Cumhuriyet kurulamaz.İşte süreç böyle tamamlandı.Kendini öyle bir yere koy ki ‘Hak ettik, aldık.Med. ium Herhangi bir Doğu veya Avrupa ülkesinden daha geri değil ama biz kendi sorunları olan bir toplumuz ve en çok parayı kadınlar ödüyor. diyor. ‘Daha çok çalışacağız, daha çok çalışacağız ve toplumda hak ettiğimiz yeri alacağız’ deyin. Bu yüzden yıllardır hep ‘kadın’ diyorum. Kadınlar örgütlenmez ve toplumdaki yerlerini korumazlarsa demokrasi kurulamaz.

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Anadolu kadınının yıllardır mücadele ve emekle adalet ve eşitlik için çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

İKİNCİ YÜZYILDA CUMHURİYETİ KURACAĞIZ”

“Cumhuriyet, kadınları ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği değerle onurlandırmıştır. Cumhuriyet sadece hepimiz için değil, bir kadın devrimi olarak bizler için de çok kıymetlidir. Bugün Samsun Milletvekili ve üyesi olarak buradayım. Ama o kimliği bir kenara bırakıp dün sokakta broşür dağıtırken buraya nasıl geldiğimi anlatmak istiyorum.Hepinize vefa ve teşekkür borçluyum.Cumhuriyetin 2.yüzyılına giriyoruz. Maalesef kadını sosyal hayattan, siyasetten, ekonomiden soyutlanmış bir varlık olarak gören bir düşüncenin içindeyiz.Kadına değer verilmiyor.Kadına değer verilmiyor.İnanç veren İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıyorlar.Tıpkı bizim aldığımız gibi. Birinci asırda Cumhuriyet’e sahip çıkıp Milli Mücadele’yi verdik, yapacağız ve bu ikinci asırda da muvaffak olacağız.Kimsenin önünden de arkasından gitmek de istemiyoruz.Biz, Erkek arkadaşlarımızla birlikte, yollarda yürümek istiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu