Ekonomi

James Webb Uzay Teleskobu, yıldız sistemindeki gezegende su buharı buldu

CNN’in haberine göre araştırmacılar, tespit edilen su buharının ötegezegenin bir atmosferi olduğunu gösterebileceğini düşünüyor ve bu, kayalık bir gezegende keşfedilen ilk atmosfer olabilir.

Webb teleskobu tarafından tespit edilen sıcak ve kayalık gezegenin GJ 486 b olarak adlandırıldığı ve Dünya’dan yaklaşık yüzde 30 daha büyük olduğu için yüzeyinde daha fazla yer çekimine sahip olduğu açıklandı.

GJ 486b’nin kırmızı cüce olarak adlandırılan yıldız tipinin güneşe yakın konumu nedeniyle yıldızın etrafındaki bir turunu 1,5 Dünya gününde tamamladığı kaydedildi.

Kızıl cüce sınıfına ait yıldızların Güneş’ten daha soğuk olduğu ve bu nedenle yıldıza daha yakın bölgelerde bile “yaşanabilir bölgeler” bulunabileceği belirtildi.

Yıldız sistemlerinde “yaşanabilir bölgelerde” bulunan gezegenlerin yaşamı desteklemek için sıvı su barındırdığı düşünülüyor.

Normalde kırmızı cüce yıldızlar, gezegenin yüzeyine yakın gaz katmanlarını yok etme potansiyeline sahip ultraviyole ve X-ışınları yaydıkları için yörüngelerindeki kayalık gezegenlerin atmosferleri olamayacağı düşünülüyordu.

GJ 486 b, yüzeyinde 430 santigrat dereceye varan sıcaklıklara rağmen bir atmosfere sahip olabilir.

Araştırmacılar, gezegenin bağlı olduğu yıldıza çok yakın olmasından dolayı yüzey sıcaklığının 430 dereceye yükseldiğini belirledi.

Gökbilimcilerin, Ay’ın bir tarafının Dünya’ya baktığı gibi, GJ 486b’nin de sadece bir tarafının yıldıza baktığını, diğer tarafının ise her zaman gece olduğunu değerlendirdiği kaydedildi.

Webb teleskobunun yakın kızılötesi spektrografından elde edilen veriler, GJ 486 b üzerinde, yaşam için uygun olmayan yüzeyindeki aşırı yüksek sıcaklıklara rağmen su buharı tespit etti.

Araştırmacılar, yıldıza olan yakınlığına ve yüzeyindeki çok yüksek sıcaklıklara rağmen, su buharının tespit edilmesinin gezegenin bir atmosferi olabileceğini öne sürdüğünü açıkladı.

GJ 486 b, atmosferi olduğu düşünülen ilk kayalık gezegen olabilir.

Daha önce Jüpiter gibi uzak gaz gezegenlerde su buharı tespit edilmiş olsa da, bilim adamları şimdiye kadar kayalık bir ötegezegende atmosfer olduğuna dair bir keşif yapamadılar.

GJ 486b çevresindeki atmosferin keşfedilmesinin, gezegeni Güneş Sistemi’ndeki Dünya ve Mars gibi gezegenlere emsal haline getireceği için bir dönüm noktası olacağı vurgulandı.

Webb gözlem programının baş araştırmacısı Kevin Stevenson, “Sıcak, kayalık bir gezegenin atmosferindeki su buharı, ötegezegen bilimi için büyük bir keşif olabilir. Ancak bu suyun bir yıldızdan geldiği konusunda dikkatli ve emin olmalıyız” dedi. ve Maryland’deki Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda doçent. ” açıklamasını yaptı.

Araştırmacılar, uzak yıldız sistemlerinde gezegenlerin varlığını ancak gezegen yıldızın önünden geçtiğinde tespit edebiliyor. Webb teleskobundan alınan verilerin incelenmesi sonucunda dış gezegenlerin özellikleri bulunur.

Araştırma ekibi, GJ 486b’nin yıldızın önünden iki kez geçtiğini tespit etti ve bu geçiş sırasında yıldızın ışığının gezegenin olası atmosferindeki değişikliklerden kaynaklanan su buharı olduğunu belirledi.

Bulunan su buharı, yıldızın yüzeyindeki su izleri de olabilir.

Öte yandan tespit edilen su buharının tam olarak gezegenin atmosferinde mi yoksa yıldızda bulunan su buharından mı kaynaklandığının belirlenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Arizona Üniversitesi’nden akademisyen ve çalışmanın yazarlarından biri olan Sarah Moran, “Verilerimiz var ve bunun su olduğu neredeyse kesin. Ancak bu suyun gezegenin bir parçası olup olmadığını henüz söyleyemeyiz.” atmosfer, yani gezegenin bir atmosferi olup olmadığı veya verilerin yıldızdan gelen su izleri olup olmadığı.” açıklama yaptı.

Güneş’in yüzeyindeki noktalarda da su bulunduğundan, araştırmacılar GJ 486 b’nin Güneş’ten daha soğuk olan kırmızı cüce yıldızında çok daha fazla su olabileceğini düşünüyorlar.

Michigan Üniversitesi’nde NASA için çalışan ve çalışmanın ortak yazarı Ryan MacDonald yaptığı açıklamada, “Gezegenin geçişler sırasında herhangi bir yıldız lekesinden geçtiğine dair herhangi bir kanıt gözlemlemedik. yıldızın başka bir yerinde yıldız lekesi yoktur.gezegen olası noktaların önünden geçerken, noktalardaki su da gezegenin atmosferinde görünecektir.terimler kullanılmış gibi görünebilecek veriler sağlayabilir.

Araştırmanın ilerleyen aşamalarında Webb teleskobunda farklı aletler kullanılarak yapılacak gözlemlerin, tespit edilen su buharının gezegenin atmosferinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını ortaya çıkarabileceği aktarıldı. Araştırma sonuçları The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanmak üzere kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu