Ekonomi

Kripto kredi şirketi Nexo, Bulgaristan’dan büyük tazminat talep ediyor

Investing.com – Kripto borç verme şirketi Nexo, geçen yıl Bulgaristan’da ofislerine baskın yapmak ve kara para aklamak da dahil olmak üzere çeşitli kabahatlerle suçlanmıştı.

Reuters’in haberine göre Nexo, Bulgaristan’dan 3 milyar dolar tazminat talep ediyor; çünkü Bulgar savcılarının herhangi bir delil bulamaması ve ardından davanın düşürülmesi nedeniyle ABD borsasına girme planları ve futbol sponsorluk anlaşması sekteye uğradı.

Nexo’nun İsviçre birimi Nexo AG, Dünya Bankası Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Analiz Merkezi’ne (ICSID) sunduğu belgede, Bulgar savcıları tarafından başlatılan soruşturmanın şirketin itibarına zarar verdiğini ve hissedar değerini yok ettiğini iddia etti.

Davanın, uluslararası yatırımcılar ve devletler arasındaki anlaşmazlıkları ele alan Washington merkezli uluslararası tahkim kurumu ICSID’in internet sitesinde 18 Ocak’ta kaydedildiği görüldü. Bulgaristan Maliye Bakanlığı, ICSID’den tahkim talebi aldıklarını doğruladı. Bulgar Savcılığı konu hakkında yorumda bulunmadı.

Bulgar savcıları geçen yıl Ocak ayında Nexo AG hakkında soruşturma başlatmış ve şirketin Sofya’daki ofisine baskın düzenleyerek şirketin kurucularını kara para aklama, vergi kaçakçılığı ve organize suç çetesi kurmakla suçlamıştı. Geçtiğimiz ay savcılar, suç teşkil edecek delil bulunmadığı gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar vermişti. Bu gelişmeyle ilgili yerel haber ajanslarına açıklama yapan Nexo’nun kurucusu ve eski Bulgar milletvekili Antoni Trenchev, suçlamaları yalanlayarak soruşturmanın siyasi olduğunu iddia etti.

Bu noktada ilk kez bir kripto kuruluşunun bir ülkeye karşı tazminat davası açması olarak görülürken, ICSID’in daha önce de Pakistan, Ekvador ve Venezuela gibi ülkelere şirketlere milyarlarca dolar tazminat ödeme talimatı verdiği biliniyor.

2018 yılında faaliyetlerine başlayan Nexo, son yıllarda ABD’de lisanssız hizmet vermesi nedeniyle SEC ve bazı eyalet düzenleyicileri tarafından yasaklanmıştı. 45 milyon dolar ceza kabul etti. Şirket daha sonra ABD’deki faaliyetlerini kademeli olarak durdurma kararı aldı.

InvestingPro: Finansal Araştırmalarınızda Yanınızda

Yatırımlarınızı alışılmışın dışına çıkarın ve başarıya adım atın! InvestingPro, borsa verilerinden adil fiyatlara, sağlık durumu analizlerinden profesyonel grafiklere kadar her şeyi bir araya getiriyor. Özel planlarımızla %60’a varan indirimlerle başarılı bir finansal geleceğin kapılarını açın. Yıllık abonelik için INVTROZEL1A , iki yıllık abonelik için INVTROZEL2 Kodlarla avantajlardan hızlıca yararlanın. 31 Ocak’ta sona erecek bu fırsatı kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu