Sağlık

Kanser tedavisinde başarı her yıl artıyor

Dünya genelinde her yıl milyonlarca insanı etkileyen kanser, erken teşhis ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı, erken teşhis için yıllık check-up dışında kadınlar için mamografi, sigara içenler için akciğer tomografisi ve tüm bireyler için kolonoskopi gibi kalın bağırsak tetkiklerinin değerli olduğunun altını çizdi. Serdar Turhal, “Özellikle son 10 yılda kanser tedavisinde çok değerli başarılar elde edildi ve hastanın bağışıklık sistemini etkileyerek çalışan ilaçlarla hastalığın uzun süreli kontrolü mümkün oldu. Kanser tedavisindeki başarımız önümüzdeki yıllarda artacak ve birçok kanser hastası hatta metastaz yapmış kanser hastaları yani hastalığı vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanser hastaları uzun süreli yaşam şansı elde edebilecektir. , erken evre kanser hastaları gibi. prof. Dr. Serdar Turhal, 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle kanser ve tedavisindeki son gelişmeleri anlattı…

Amerika’da 2022 yıllık kanser istatistiklerinin yayınlandığını paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu istatistiklere göre Amerika’da prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser. İkinci sırada akciğer kanseri, üçüncü sırada ise kolon kanseri gelmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseri olup, bunu ikinci sırada akciğer kanseri, üçüncü sırada kalın bağırsak ve rektum kanseri izlemektedir.

Serdar Turhal, hem kadın hem de erkeklerde her 100 ölümden 20’sinden akciğer kanserinin sorumlu olduğunun altını çizerek, “Prostat kanseri erkeklerde ölümlerin yüzde 10’undan, kadınlarda meme kanseri ölümlerinin yüzde 15’inden sorumlu. Kolon ve rektal kanserin ölüm oranı hem erkeklerde hem de kadınlarda yüzde 10’dan azdır. Pankreas kanseri, erkeklerde ve kadınlarda bir sonraki en yaygın ölüm nedenidir. Ölüm oranı tüm kanserlerin yüzde 8’idir. Sırada erkeklerde karaciğer ve safra yolları kanserleri, kadınlarda ise yumurtalık kanserleri gelmektedir; Ölüm oranları birbirine benziyor ve yüzde 5 civarında” dedi.

En önemli risk faktörü yaştır.

Yaşın kanserde en değerli risk faktörü olduğunu hatırlatan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Kansere yakalanma olasılığı yaşla birlikte artıyor. Yaş dışında, sigara ve ailede kanser öyküsü en önemli risk faktörleri arasındadır. Asbest gibi çeşitli kimyasallar da kanser için bir risk faktörüdür. Güneşten gelen ultraviyole ışık da kanser riskini artıran faktörlerden biridir.

Teşhis konusunda değerli çalışmalar var.

Önümüzdeki yıllarda kanser tedavisinde ne gibi gelişmeler olacağına dair görüşlerini paylaşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Öncelikle teşhis konusunda yeniliklerden bahsedebilirim. Bu bölüm muhtemelen bu yılın en heyecan verici gelişmelerinden birine tanık oldu, çünkü kanser hastalarının teşhisinden sonra kullandığımız yeni nesil dizileme testleri bu yıl itibariyle sağlıklı bireyleri taramaya başladı. Bu sistemler ile vücutta dolaşan kanser hücrelerine ait DNA parçaları tespit edilerek teşhisin kesinleştirilmesi için girişimlere başlanabiliyor.”

Kanser tedavisinde yeni tedaviler gündemde

Geçtiğimiz yıllarda başlayan ve kanser hücrelerindeki farklı mutasyonları saptayarak mutasyonlar yoluyla bölünmelerini engelleyen ilaç geliştirme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini, önümüzdeki yıllarda daha fazla ilacın farklı kanser türlerinde tedavi edici rol üstleneceğini ifade eden . Dr. mRNA aşılarının kanser tedavisinde kullanımına yönelik birçok çalışma devam etmekte olup, bunlar arasında pankreas kanseri, kolon kanseri ve melanom yer almaktadır. Bu aşıların şu anda kullanılan bilimsel tedavilerle birlikte kullanılması da konuşuluyor ancak şu anda bu aşıların hasta bireylerde kullanımına klinik denemeler dışında onay verilmedi. Bu süreçte bu alanda da daha hızlı yol alınmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
-
Başa dön tuşu